Máme pre vás sedem základných pravidiel, ktoré vám uľahčia prenájom bytu či domu. Držte sa ich bod za bodom a všetko dobre dopadne.

Chcete prenajať nehnuteľnosť, neviete však, ako na to? Kde nájsť vhodných nájomníkov, ako pripraviť byt pre nových obyvateľov, čo má obsahovať nájomná zmluva, čomu sa treba vyvarovať?

Tou najlepšou cestou je prenajať byt či dom prostredníctvom realitnej kancelárie. Tá nájde  vhodných  a overených nájomníkov, pripraví zmluvy a zabezpečí všetko potrebné.

Ak ste sa predsa len rozhodli riešiť si všetko sám, nechajte si od nás poradiť.

1. Pripravte byt

Byt je možné prenajímať zariadený, nezariadený či čiastočne zariadený. Záleží to od vašich možností a vášho rozhodnutia. Celkovo je podstatne vyšší dopyt po plne zariadených bytoch, v ktorých nechýbajú spotrebiče.

Nájdu sa však aj takí nájomníci, ktorí hľadajú vyslovene nezariadené byty, nakoľko majú svoj nábytok. Je ich však výrazne menej a môže vám trvať dlhšie, kým vhodných nájomníkov nájdete.

Malo by vám záležať i na tom, aby bol váš byt vymaľovaný, čistý a uprataný. Určite je to veľké plus pri obhliadkach. Hľadáte predsa poriadkumilovných a slušných ľudí. Dajte im najavo, že vám na poriadku záleží a je pre vás dôležité, aby sa o byt riadne starali.


2. Stanovte si podmienky

Prv, než vôbec začnete hľadať nájomníkov, si riadne premyslite a prepočítajte, aký nájom budete pýtať a akých nájomníkov by ste v byte chceli mať. Niektorí majitelia bytov uprednostňujú rodiny s deťmi, ďalší radšej študentov, niekto nechce v byte zvieratá a niekomu je to úplne jedno.

Čo sa týka ceny za prenájom, pozrite si na internete ceny podobných bytov vo vašej lokalite, stanovte cenu za mesiac pri jednej osobe a viacerých. Rozhodnite sa, či do ceny nájmu zahrniete aj poplatok za televíziu a internet, či vyhradené parkovanie, ak k bytu prislúcha.

Ak máte i pivnicu, je na vás, či ju prenajmete spolu s bytom, alebo ju neponúknete.

3. Inzercia

Keď už máte vo všetkom jasno, spíšte si inzerát, teda základný popis vášho bytu, urobte pekné fotografie a inzerujte. Na internete je množstvo realitných portálov, kde môžete bezplatne inzerovať. Pravdaže s ponukou prenájmu môžete osloviť i kamarátov, kolegov či známych. Nikdy neviete, kto hľadá bývanie.

4. Výber nájomníka

Pri výbere nájomníka ide často najmä o dobrý pocit. Ten človek vám skrátka musí sadnúť.  To ale určite nestačí. Pekný pocit je fajn, neznamená však bezproblémový prenájom. Požiadajte budúceho nájomníka o doklad o tom, že je zamestnaný, preverte si, či ide o nejde o neplatiča, vyhľadajte predchádzajúceho prenajímateľa.

Musí sa z vás na chvíľu stať amatérsky detektív. Počas rozhovoru s potencionálnym nájomníkom viete zistiť dostatok užitočných informácii a veľa ďalších dôležitých vecí si viete dohľadať na internete.

5. Nájomná zmluva

Nikdy neprenajímajte byt bez zmluvy. S budúcim nájomníkom si dohodnite jasné podmienky a pravidlá, nezabudnite i na mnohé drobnosti. Či sa môže v byte fajčiť alebo nie, či tam môže chovať domáce zvieratá, koľko ľudí bude v byte bývať. Aby sa vám to náhodou nevymklo spod kontroly. Všetko dajte do nájomnej zmluvy, potom sa nebude môcť nikto vyhovárať. Prejdite si ju spolu bod po bode, vyhnete sa tam zbytočným nejasnostiam.

Vzor nájomnej zmluvy nájdete na internete, ak vám to nestačí, či v tom nemáte jasno, dajte zmluvu vypracovať právnikovi. Radšej jednorazový poplatok právnikovi, ako obrovské problémy neskôr.

V zmluve musí byť jasne definovaná nehnuteľnosť, doba prenájmu, výška nájmu a vyúčtovanie energií, výška kaucie a podmienky jej vrátenia, dátum, kedy má byť uhradený nájom a akým spôsobom, práva a povinnosti oboch strán. Plus ďalšie nemenej dôležité veci.

Čo je veľmi podstatné, spíšte si protokol pri odovzdaní bytu. Teda, čo v byte zostáva, spíšte si všetok nábytok a spotrebiče, pokojne si urobte si fotodokumentáciu, odpíšte stavy meračov. Protokol musia podpísať obe strany a tvorí prílohu zmluvy.

6. Starostlivosť sa vyplatí

Ak všetko dobre dopadlo, našli ste skvelého nájomníka, podpísali super zmluvu a všetko klape ako hodinky, nestojte zrazu bokom. Vzťah s vašim nájomníkom nie je iba o kontrole a preberaní peňazí za nájom, o svojho nájomníka sa starajte.

Pravidelne sa ho pýtajte, či je spokojný, či niečo nepotrebuje, ak sa v byte niečo pokazí, s opravou dlho nečakajte, ponúknite vylepšenie bytu - nový gauč po dlhšej dobe prenájmu, výmena starého spotrebiča za novší, atď.

Nájomník to bude vnímať veľmi pozitívne a určite do vás nebude chcieť odísť. A keď aj áno, určite vás bude odporúčať.

7. Dane

S prenájmom bytu je spojená i daň z prenájmu. Ak ste teda prenajali svoju nehnuteľnosť, vzniká vám povinnosť prihlásiť sa na daňovom úrade. A to do 30 dní od podpísania zmluvy. So sebou si zoberte nájomnú zmluvu a občiansky preukaz. Následne je treba uviesť prenájom v daňovom priznaní a zaplatiť príslušnú daň.

Ak váhate, či daňovému úradu prenájom priznáte, je to pravdaže na vás. Pozor však, ak tak neurobíte, hrozia vám vážne problémy. A nikdy neviete, ktorý sused vás udá.

Realitná kancelária je všetko zariadi

Prenajať nehnuteľnosť nie je také jednoduché, ako si mnohí myslia. My sme vám spísali základné body, ktorými sa treba riadiť, sú tam však mnohé ďalšie drobné maličkosti. Ak nemáte s prenájmom skúsenosti, obráťte sa na realitnú kanceláriu. Tá vybaví všetko za vás a vám odpadnú obavy a starosti, či ste všetko urobili správne.

foto: grimsby telegraph

Galéria